Wat is eerlijke handel?

Wereldwinkels en Fairtrade

Fairtrade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken die Wereldwinkels verkopen zijn arm en maken vaak ook weinig kans op ontwikkeling. Zonder fairtrade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt.

Bijna 200 Wereldwinkels verkopen de mooiste wereldcadeau’s. Volgens eeuwenoude tradities gemaakt, met een hedendaags tintje. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht. Door de handel met Wereldwinkels verdienen de makers van deze cadeaus een geregeld inkomen. En krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Wereldwinkels laten hiermee zien dat armoede bestreden kan worden met een blik op de toekomst.

Eerlijk is eerlijk

Bij fairtrade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producenten beter investeren in hun eigen toekomst. Fairtrade betekent ook een eerlijke prijs voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een fairtrade cadeau in de Wereldwinkel kun je het leven van producenten in ontwikkelingslanden veranderen.

In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om fairtrade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk; respect voor mens en milieu; een duurzame handelsrelatie; ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen. In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij fairtrade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen.

Hoe zit het nou met Fairtrade?

Wereldwinkels verkopen mooie cadeaus: Gifts & Living (non-food) producten zoals sieraden en servies, maar ook voedingsmiddelen, zoals wijn en chocolade. Al deze producten hebben een fair trade keurmerk, bijvoorbeeeld van Max Havelaar, of de World Fair Trade Organisation.

Naast fair trade hebben wij ook duurzame producten in de schappen liggen. Deze komen uit Europa. Doordat deze producten minder ver vervoerd hoeven te worden, is de belasting van het milieu minder. Daarnaast komen deze producten natuurlijk van een duurzame leverancier, die werkt volgens de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – principes. Herbruikbare drinkfles Dopper is hier een goed voorbeeld van.